חוקרים מהטכניון זכו ב"מענקי ההיתכנות" היוקרתיים של האיחוד האירופי

חוקרי הטכניון פרופ' מורן ברקוביץ ופרופ' נעמה גבע-זטורסקי זכו במענקי ERC PoC מטעם הנציבות האירופית למחקר (ERC).

חוקרי הטכניון פרופ’ מורן ברקוביץ ופרופ’ נעמה גבע-זטורסקי זכו במענקי ERC PoC מטעם הנציבות האירופית למחקר (ERC). אלה הם “מענקי היתכנות” (Proof of Concept) שנועדו לקדם את תרגומם של מחקרים אקדמיים ליישום ולמסחור, לרבות הקמת חברת הזנק. הם ניתנים רק לחוקרים שכבר זכו במענק ERC  בעבר.

פרופ’ מורן ברקוביץ’ מהפקולטה להנדסת מכונות זכה במענק לטובת פיתוח טכנולוגיה חדשנית ליצירת עדשות למשקפיי ראייה. במסגרת הפרויקט תפותח מערכת אוטומטית ומהירה לייצור עדשות בהתאמה אישית, המבוססת על עיצוב של פולימרים נוזליים באמצעות מתח פנים, ללא עיבוד מכני וללא תבניות. השיטה מאפשרת ייצור של עדשות איכותיות בתוך דקות, עם חיסכון של מעל 90% בחומרי גלם וללא תלות בתשתיות ייצור מורכבות – ובכך עשויה לאפשר ייצור מקומי של משקפיים גם באזורים דלי משאבים.

פרופ’ נעמה גבע-זטורסקי מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט זכתה במענק לטובת פרויקט שבמסגרתו היא תפתח שיטה לחיזוי תגובה לתרופות ביולוגיות בחולי סרטן מלנומה ובמקביל תהנדס תרכיב חיידקי לשיפור תגובת החולים לתרופות ביולוגיות. שיטת הזיהוי וההשראה לתרכיב מבוססות על “ניצול” השינויים המתרחשים באופן טבעי בחיידקי המעי, בחולי סרטן. חיזוי הפוטנציאל לתגובה בחולי מלנומה יתבצע בשיטה מהירה ובאופן לא חודרני, והנדסת החיידקים תשפיע על פעילות החיידקים על ידי “שינוי פאזה” בחיידקי המעי (המיקרוביום) כך שחיידקים אלה יתמכו בטיפול הביולוגי (האימונותרפי) בחולי מלנומה. פרופ’ גבע-זטורסקי היא מומחית בחקר הקשר בין חיידקי המעי למערכת החיסון, ואחת מתגליותיה החשובות היא מנגנון של “היפוך פאזה” גנומי בחיידקי המעי, המסייע לחיידקים אלה לשרוד בסביבה משתנה ובנוסף משפיעה באופן משמעותי על מערכת החיסון. בפרויקט שזכה במענק היא תפתח טכנולוגיה שתתבסס על הנדסה של שינויי פאזה בחיידקים כך שיסייעו למערכת החיסון לתקוף את תאי המלנומה ביעילות מוגברת במהלך הטיפול האימונותרפי.

בסבב זה של המענקים מספקת הנציבות האירופית למחקר 22.5 מיליון יורו ל-150 מחקרים נבחרים באוניברסיטאות אירופיות ובהן אוניברסיטאות בישראל. כל חוקר יקבל מענק מחקר של 150,000 יורו.